SK Security Consulting Säkerhet Länkar Om oss Kontakt

Tjänster Säk Utbildning och stöd Hemsidor o Nyhetsbrev ITtjänster Båtnavigering Vad vet andra om dig?

Båtnavigering

 

Vi har mångårig erfarenhet av båtnavigering med hjälp av modern teknik i fritidsbåtar och främst seglande sådana.

För navigeringssystem för GPS, AIS och NMEA-system i fritidsbåtar söker man lösningar som är robusta och har hög tillförlitlighet och ett attraktivt pris som enkelt går att anpassa till behov.

 

Väljer du en färdig navigator och du är nöjd med vad den klarar så köp den i butiken.  Vill du och kan mer teknik och få flexibilitet ´beträffande kartor och en strömsnål utrustning som även tar emot AIS-data, tillgång till världens alla sjökort, ansluta autopilot, ta emot väderdata, scanna eller använda egna digitala sjökort i t.ex BSB, öppna format eller C-Map  för kartnavigering så är det flera andra lösningar man kan välja med en kontinuerlig utveckling med öppna programvaror.

 

En bärbar dator är känslig för fukt och stötar och den (kan man uppleva) slukar batteri och lämpar sig därför inget vidare för sjöliv och inget för sittbrunnen. Moderna bärbara datorer saknar i regel separata lämpliga portar (utan kräver omvandlare) och kräver ofta tilläggsutrustning om man skall koppla ihop moderna navigeringshjälpmedel som NMEA utrustning och ofta blir det ostabila lösningar. Bärbart är därför inget vi vill rekommendera av tillförlighetsskäl. Skruva fast och glöm sedan, det fungerar numer med små utvecklingskort. Rasberry korten fungerar t.ex utmärkt och drar nästan ingen ström och storleken blir som en cigarettpaket med en del sladdar.

 

Seglaren har alltid brist på ström och måste hushålla med el vilket är en viktig parameter vid konstruktion av navigeringshjälpmedel. Vi säljer normalt ingen utrustning men kan bistå med goda råd. De flesta klarar sig med vanliga kommersiella navigatorer.


 

img_4122